10 TIPS FÖR ATT HANDLA KLÄDER MER KLIMATSMART

10 TIPS ATT HANDLA MER
KLIMATSMART

Som konsument har du mer kraft än du tror. Ditt beteende bidrar till hur företag väljer att hantera
produkter, produktion och varumärke. Så hur bidrar du till förändringen och blir en mer hållbar
konsument? Vi har sammanställt en lista med tio medvetna handlingar för att inspirera dig!


VÄLJ RÄTT MATERIAL

När det gäller miljöåtgärder är ett av de mest effektiva sätten för positiv inverkan att välja material som är hållbara. Syntetfibrer som akryl, polyamid (nylon) och polyester framställs vanligtvis av olja. Dessa syntetiska ämnen är inte biologiskt nedbrytbara, de är också beroende av utvinning av fossila bränslen, som har en betydande negativ påverkan på miljön. Det är dags att bli materialsmart och välja hållbara tyger som lyocellbearbetad bambu, lyocell / tencel, hampa, linne och silke som alla kan produceras utan kemikalier. Håll också ögonen på nya spännande material - sojabönor och krabbskal är på gång!


HITTA DIN EGEN STIL

Trender kommer och går, men det sägs ofta att allt kommer tillbaka inom mode så småningom - ett bevis på hur cykliskt mode är. När vi pratar om hållbart mode finns det inte en lösning för alla storlekar. För vissa är det tidlösa plagg av högsta kvalitet; för andra innebär det att hålla koll på de senaste trenderna; eller välja att fokusera enbart på second hand. Oavsett om du har en egen stil eller är en fashionista är det möjligt att skapa en mer hållbar garderob som fortfarande uppfyller dina modebehov.


BYGG UPP DIN BASGARDEROB

Oavsett din modekänsla och de trender du valt att följa finns det några klädesplagg som är basen i varje garderob. Dessa "basplagg" är ofta tidlösa och kan kombineras med nästan vad som helst i din garderob, oavsett årstid. Vad som borde finnas på denna lista över basplagg kan diskuteras men en bra start skulle vara: några korta och långärmade klassiska toppar, en snygg knapphalsad skjorta, ett par fantastiska byxor eller koftor, sådant som passar till byxor som du alltid mår bra i, en kavaj för kontoret eller cocktailpartyt och en halsduk att vira runt halsen. Att investera i hållbara tyger som bambu lyocell, viskos och kashmirblandningar kommer se till att alla dina basplagg håller länge. Välj lättkombinerade färger - vitt, marin, grått och svart passar till nästan allt.


GENOMTÄNKT E-HANDEL

E-handeln har gett oss tillgång 24/7, förändrade shoppingvanor och en helt ny konsumentupplevelse. Även om du kanske inte har så mycket möjlighet att påverka hur ditt paket transporteras till dig, finns det sätt att e-handla smartare för att minimera ditt fotavtryck. Tänk igenom dina inköp noggrant. Lär dig dina mått hos olika återförsäljare eller konsultera de tillgängliga storleksguiderna för att undvika returer. Läs på om de återförsäljare du väljer om deras policyer för allt från produktion till frakt och förpackning.


TA HAND OM DINA KLÄDER

En sak som människor brukar glömma är att ett plaggs totala energikostnad ofta kommer efter köpet. Ofta har klädtvätt en negativ inverkan på miljön och trots dagens energibesparande tvättmaskiner används mycket vatten och el. Tvätten kan också påverka plaggens kvalitet. De enda plaggen som behöver tvättas efter varje användning är underkläder. Moderna tvättmaskiner kan rymma 8-10 kilo tvätt så försök att bara tvätta helt fulla maskiner. Du kan också tvätta bättre genom att välja organiska och miljövänliga rengöringsmedel.


TILLBAKA TILL NÅL OCH TRÅD

När trädde du senast en synål? I dagens snabba modesamhälle anses många plagg ofta inte vara värda att laga och i vissa fall är det till och med omöjligt. I Sverige köper vi cirka 13 kilo kläder och heminredning per person per år, varav 8 kilo hamnar i soptunnan. När du köper nya kläder, se till att du väljer kvalitet och stilar som du enkelt kan laga själv eller med lite hjälp.


SORTERA OCH ORDNA DIN GARDEROB

Med en snyggt organiserad garderob får du en bättre överblick över dina kläder. Att kunna se alla dina kläder kan leda till att du faktiskt använder det du äger, och färre saker riskerar att bli glömda och försummade. Investera i bra hängare och skoblock för att undvika veck. Lägg rött ceder i lådorna - det är miljövänligt och skrämmer bort ohyran. Försök att göra en vana av att sortera dina kläder var sjätte månad och gör fyra högar: behåll, osäker, skänk bort och reparera. Det som inte kan skänkas bort kan återvinnas


ÅTERVINN DINA KLÄDER

Kläder och textilier som är i gott skick kan skänkas och säljas för återanvändning men även plagg som inte är lämpliga att skänkas till någon annan kan återvinnas och göras till nya saker - allt från mattor, möbelklädsel och madrassproduktion helt nya kläder, beroende på tyget. Movesgood använder tyger och fibrer som är väl anpassade till återvinningsprocessen och följer med intresse när textilindustrin arbetar för att utveckla teknologier som hjälper till att maximera värdet av återvunna och återvunna material.


HANDLA SECOND HAND

Ekonomiska, miljö- och modemässiga fördelar - att köpa och sälja begagnade kläder är en snabbt växande bransch som du kan ta del av både online och i fysiska butiker. Att köpa och sälja begagnade kläder förlänger plaggets livscykel och kan vara bra för din ekonomi. Investera i hållbara material och tidlösa stilar när du köper dina kläder så ser du till att de också har ett begagnat värde. Vi ville bidra och har således skapat vår egen Facebook-grupp där vi erbjuder våra kunder möjligheten att sälja sina begagnade kläder. Läs mer här. The Good Marketplace.


BYT KLÄDER

En trend som har dykt upp nyligen är att byta kläder. Människor byter ut sina kära men inte längre använda kläder mot kläder som de kommer att använda, med andra som gör likadant. Det är ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att förnya din garderob och minskar din påverkan på miljön. Detta sker lokalt överallt så se till att hålla utkik där du bor. Det finns också appar och sociala mediegrupper för detta där du kan byta kläder bekvämt online.